W kuchni koreańskiej dominuje różnorodność smaków. Koreańczycy lubią spożywać posiłki we wspólnym gronie. Kiedyś najważniejszym daniem było śniadanie, później obiad. Koreańczycy dbają o jakość dań, starannie je przygotowują. Kulinaria te są niezwykle pikantne, serwuje się słodkie i kwaśne dania. Stół tu jest cały zastawiony małymi miseczkami z przeróżnymi daniami. Popularne są pierożki z różnym nadzieniem, dodatkami np. ośmiorniczkami. Naleśniki są też z różnym farszem. Gotowane są tu zupy rybne na bazie mięsa lub warzyw, zawiesiste potrawy przypominające owsiankę przygotowaną z fasoli, ryżu, grzybów, kurczaka.  Najbardziej znanym i używanym  składnikiem jest ryż, podawany do zup, różnorodnych rybnych i mięsnych dań, sałatek czy warzyw. Biały ryż smakuje doskonale bez żadnych dodatków. Tradycyjny Koreański posiłek powinien zawierać kimchi, jest to mieszanka różnych warzyw, rzodkiewki, marchewki, szczypiorku, kapusty i oczywiście czosnku. Z Dań mięsnych popularna jest marynowana wołowina, kurczak lub wieprzowina.