Kuchnia polska

Polska to kraj bardzo zróżnicowany pod wieloma względami. Także pod względem kulinarnym. Większość Polaków łączy to, że lubimy smakować, degustować i delektować się różnymi smakami. Mamy ku temu sposobność, gdyż nasza rodzima kuchnia jest bardzo zróżnicowana. Jak bardzo jest różnorodna kuchnia polska przyjęcia odzwierciedlają najbardziej. Gdy organizowane jest przyjęcie zazwyczaj obfituje ono w wiele potraw często pochodzących z różnych regionów Polski. A zwłaszcza wówczas, gdy goście obecni na przyjęciu pochodzą z różnych części kraju. Nasza polska kuchnia swoją różnorodność zawdzięcza historii. Temu, że na polskich terenach mieszkały od wieków mniejszości narodowe, jak Żydzi, Rosjanie, Niemcy, Tatarzy, Turcy, Mongołowie, jak i inne jeszcze narody. Podstawą kuchni polskiej są ziemniaki, choć ostatnio do łask szerokim krokiem wkracza makaron i ryż. Jak również różnorodność mięs i ryb. Nie sposób sobie także wyobrazić, że organizuje kuchnia polska przyjęcia bez użycia warzyw i owoców. Te są obecne na każdy przyjęciu. I bardzo dobrze, gdyż warzywa i owoce są najbardziej wartościowe ze wszystkich składników kulinarnych. Polska, jak wszystkie kraje posiada także swoje typowo narodowe dania, które niekoniecznie są znane w innych krajach, jak np. bigos, czy flaki. Lecz wciąż za mało jest w naszej diecie ryb i owoców morza, które to produkty także są bardzo zdrowe i potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli je spożywamy, to najczęściej są to ryby słodkowodne, a nie ryby morskie. Najgłówniejszą rybą morska w naszej rodzimej kuchni jest śledź.