Kuchnia staropolska – tradycyjnie i smacznie

Pizza, burgery, chińszczyzna – wszystko to jest w ostatnich latach niezwykle popularne, ale jedzenie ciągle tego samego szybko się nudzi, a poza tym nie jest wcale zbyt zdrowe. Może więc postawić na to, co znane i sprawdzone od lat, czyli kuchnię staropolską?

Zamiast włoskiej pizzy, polski żurek. Chińszczyzna zamieniona na bigos, a amerykańskie burgery na ręcznie lepione pierogi. Brzmi dobrze? Kuchnia staropolska Wrocław sprawi, że nie tylko zabrzmi, ale także zasmakuje. Przepisy na dania staropolskie najczęściej pochodzą z kilku różnych źródeł. Część jest przekazywana w rodzinach kucharzy z pokolenia na pokolenie. Inne udaje się znaleźć w zakurzonych książkach kucharskich, które wiele lat leżały na strychach lub w piwnicach. Są też takie, które udało się wyszperać w staropolskiej literaturze. Powieści, opowiadania, wiersze są takich przepisów pełne (któż nie pamięta czarnej polewki z „Pana Tadeusza”?). Wszystkie łączy jedno – to przepisy tradycyjne, sprawdzone od dziesiątek lub setek lat. Smaczne i przygotowane z naturalnych składników oraz specjalnie wyselekcjonowanych przypraw, które nadają potrawom niepowtarzalny smak. Nie znajdziesz takich w lokalach sieciowych czy fast foodach, które najczęściej ograniczają się do doprawienia potraw solą i sztucznymi sosami. Wszystko to jednak byłoby niewiele warte, gdyby potrawy nie były serwowane w odpowiednim otoczeniu. Bo kuchnia staropolska to nie tylko tradycyjne przepisy, ale też wnętrze i wystrój sali, który sprawi, że chociaż na tych kilka chwil poczujesz się jak szlachcic.