Większość z nas zaczyna dzień od kawy. Nie każdy jednak jest aż takim miłośnikiem, aby wybrać świeżo paloną kawę, zmieloną tuż przed zaparzeniem. A szkoda, bo jej smak i aromat jest nieporównywalnie lepszy, od zwykłej kawy kupionej w sklepie.

Palarnia kawy to miejsce, w którym zielone ziarna kakaowca, sprowadzane z różnych zakątków świata, poddawane są wypalaniu w temperaturze od 190 do 240 stopni Celsjusza. Podczas tego procesu uwalniają się olejki eteryczne, które nadają kawie niepowtarzalny smak i aromat. Świeżo palona kawa ma najlepszy aromat przez około cztery pierwsze tygodnie po jej wypaleniu. Warto więc kupić ją w palarni w formie ziaren, przechowywać szczelnie zamkniętą, a następnie mielić dopiero przed zaparzaniem. W zależności od tego jakim sprzętem dysponujemy, możemy ją zaparzać w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym, czy tradycyjnie w dzbanku.
Jeśli choć raz spróbujemy zaparzonej w ten sposób kawy, to z pewnością zrezygnujemy z niskiej jakości kaw dostępnych w sklepie, a w zamian regularnie zaczniemy odwiedzać palarnie.