Samodzielne wyhodowanie pieczarek może sprawić wiele radości, bo jak się okazuje to wcale nie jest takie trudne, jak może się na początku wydawać.

Własną pieczarkarnię możemy urządzić w piwnicy, w garażu lub po prostu w pomieszczeniu, w którym temperatura powietrza waha się w przedziale od 12 do 20°C. Pieczarkarnia nie wymaga dostępu ani do światła słonecznego, ani sztucznego i uprawa możliwa jest przez cały rok.

Jak zacząć? Najwygodniej jest zamówić kompletny zestaw do uprawy pieczarek, w którym znajduje się podłoże przerośnięte grzybnią pieczarek, worek z torfem, rękawiczki oraz dokładna instrukcja. Całość zapakowana jest w karton, w którym przeprowadzamy hodowlę, co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem.

Po otwarciu kartonu rozwijamy folię z warstwą grzybni i przykrywamy ją warstwą otrzymanego torfu. Podlewamy całość wodą, zakrywamy folię i odstawiamy. Pilnujemy, żeby torf był zawsze wilgotny. Po kilku dniach na grzybni pojawi się jasny nalot przypominający pleśń, po około 20 dniach pojawią się pierwsze, małe grzybki, a po 4 tygodniach – czas na pierwsze zbiory!

Pieczarki można zbierać kilkukrotnie, pamiętać trzeba tylko, żeby cały czas utrzymywać wilgotne podłoże.