Składniki:

1. 1,2 kilograma udźca z indyka
2. 4 gruszki
3. 1,5 kilograma czerwonej cebuli
4. 5 dag rodzynek
5. 5 dag suszonej żurawiny
6. 20 dag brązowego cukru
7. 1/3 szklanki czerwonego winnego octu
8. 10 łyżek oleju
9. 2 łyżki masła
10. 2 łyżki przyprawy do drobiu
11. Ząbek czosnku
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i spiąć szpilkami do pieczenia i związać sznurkiem kuchennym. Przyprawę do drobiu wymieszać z 7 łyżkami oleju i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natrzeć mięso i odstawić na kilka godzin.
Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Resztę oleju rozgrzać w rondlu i przesmażyć pokrojoną cebulę, wsypać cukier i smażyć mieszając od czasu do czasu. Po 5 minutach dodać ocet i dusić około 20 minut a następnie dodać żurawinę i rodzynki. Doprawić sola i czarnym pieprzem.
Udziec ułożyć w brytfance i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia polewać kilkoma łyżkami wody.
Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć koło mięsa na 15 minut przed końcem pieczenia.