Składniki:

1. 1 kilogram udźca z indyka
2. 30 dag pieczarek
3. 1 duża cebula
4. 3 łyżki masła
5. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
6. 1 łyżka mąki pszennej
7. 1 szklanka bulionu wołowego
8. 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
9. 1 łyżeczka suszonego tymianku
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Masło (2 łyżki) stopić, mięso umyć i osuszyć natrzeć solą i pieprzem ułożyć w brytfance i polać masłem. Wstawić do piekarnika na 40 minut (190 stopni Celsjusza).Cebulę i pieczarki obrać i pokroić na plasterki.
Resztę masła rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę, dodać pokrojone pieczarki i przesmażyć razem a następnie podlać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, tymianek i doprawić do smaku sola i pieprzem. Dusić aż pieczarki będą miękkie. Sos zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
Połowę sosu zmiksować na gładką masę i polać pieczone mięso; piec następne 40 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami i resztą sosu.