Kuchnia Sycylijska jest bardzo bogata i smaczna. Do potraw dodaje się pomidory, bakłażany, suszone pomidory, mięso, owoce morza, ryby. Znane są tu dania: caponata- danie z duszonych warzyw, parmigiana ? zapiekanka z parmezanem. Owoce morza dodaje się do sałatek i przystawek. Sardynki są tu przysmakiem, dodaje się do nich kapary, szafran , rodzynki. Bardzo smaczna a zarazem droga jest suszona ikra tuńczyka, dodaje się ją do makaronów. Słodkości są tu specjałem: marcepan, rocotta. Bardzo smaczne jest ciasto biszkoptowe z serami rocotta, ozdobione marcepanem i owocami. Sycylijskie kulinaria to również ciasteczka i słodkie rożki. Duży wpływ na tą kuchnię mieli Grecy, oni wprowadzili tu pełnoziarniste zboże, oczyszczoną mąkę. Popularnością cieszy się oliwa i oliwki. Typową potrawą jest miecznik marynowany w ziołach i oliwie. Mięso to przede wszystkim koźlęcina, wieprzowina , jagnięcina, cielęcina, drób. Znanym sycylijskim serem jest tuma, ma bardzo wyrazisty smak, nadziewany jest ziarenkami pieprzu.
Kuchnia sycylijska
Inne wpisy:
Shaik kebab Ciechanów menu
Shaik kebab
Shaik kebab jest jednym z najbardziej popularnych restauracji typu kebab w Ciechanowie. Shaik kebab Ciechanów menu obejmuje szereg różnorodnych propozycji kuchni tureckiej, która jest jedną z najbardziej wyrafinowanych kuchni na świecie. Jest to jedna z największych i zarazem najbardziej popularnych kuchni świata, zaraz obok kuchni francuskiej i chińskiej....
Kebab Ciechanów
Polacy wybierają kebab w Ciechanowie i nie tylko!
Każdemu z nas z pewnością chociaż raz w życiu zdarzyło się odczuwać to palące uczucie głodu. Nie wydaje się to wielkim kłopotem, kiedy poczujemy go we własnych czterech ścianach, gdyż wówczas możemy prędko przygotować sobie coś pysznego. Dużo większego jednak kalibru jest...