Sos chrzanowy
Marzec 18th, 2014 admin

– 5 Z działki na siół. czyć z cebulowym przecierem i śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz przyprawą „Jarzynka”.

Sos chrzanowy. Proporcje: korzeń chrzanu, szklanka wywaru, z włoszczyzny lub rosołu, 3 dag masła lub margaryny, 2 płaskie łyżeczki mąki, pół szklanki śmietany, żółtko, sól, cukier, kwas cytrynowy lub sok z cytryny do smaku.

Masło lub margarynę rozetrzeć na surowo z mąką, włożyć do wrzącego wywaru, zagotować. Dodać świeżo starty chrzan, podprawić sos śmietaną

– 1 surowym żółtkiem, przyprawić do smaku solą, cukrem i kwasem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Sos może być podany na gorąco lub na zimno.

Wołowina z cebulą w czerwonym winie

trzy0 dag wołowiny bez kości, jeden łyżka oleju, dwie0 dag cebuli, jeden strąk czerwonej papryki, dwie-trzy pomidory, trzy/cztery szkl. wytrawnego czerwonego wina, jeden łyżeczka mielonej półostrej papryki, jeden mały listek laurowy, jeden goździk, szczypta pieprzu Cayenne (chilli), sól, jeden/trzy szkl. bulionu, mąka

Mięso opłukać, osączyć, pokrajać w kostkę, obsmażyć na oleju, zdjąć z patelni. Paprykę pokrajać na paski, pomidory obrać ze skórki, wyjąć pestki, podzielić na cząstki. Na tłuszczu ze smażenia poddusić paprykę, pomidory i cebule, podlać winem. Dodać do naczynia

obsmażone mięso, przyprawy, połowę bulionu i dusić osiem0-90 minut, dolewając partiami resztę bulionu. Pod koniec duszenia sos powinien osiągnąć właściwą gęstość. Jeżeli jest zbyt rzadki, wyjąć mięso, a sos zagęścić, dokładnie mieszając.