Kuchnia chińska jest bardzo specyficzna, można spróbować tu orientalnych, egzotycznych potraw. Dominujące smaki to: kwaśny, słodki, gorzki, słony, cierpki. Kompozycje potraw różnią się w zależności od regionu. Można tu wyróżnić kuchnię: szanghajską, kantońską, pekińską, syczuańską.  W kuchni pekińskiej spożywa się jagnięcinę i baraninę. W tej kuchni można znaleźć wiele specjałów kuchni mongolskiej.  Metoda przyrządzania wielu potraw to szybkie smażenie bez tłuszczu. Smakowite kulinaria pekińskie to również pierożki z różnym nadzieniem, wołowym, wieprzowym czy warzywami. Do tego dodaje się rozmaite sosy z dodatkiem soi, octu, chili. Kolejną odmianą kuchni chińskiej jest kuchnia katalońska, która charakteryzuje się różnorodnością składników. Zapewnia to obfitość owoców morza. W tych daniach dominuje wieprzowina, wołowina, węże, kurczaki,  ślimaki. Przyrządzane są raczej łagodnie dania, dodaje się sos sojowy, imbir, wino ryżowe. Katalończycy suszą mięso, pasteryzują, konserwują żywność. Popularne są suszone krewetki.