Składniki:

1. 1,5 kilograma surowej szynki
2. 2 gałązki rozmarynu
3. 2 gałązki tymianku
4. 20 dag twarożku
5. 35 dag winogron
6. 10 plasterków wędzonego boczku
7. 2 szklanki bulionu
8. Pół szklanki brandy
9. 1/3 szklanki czerwonego wina
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Szynkę umyć, osuszyć i rozciąć na duży płat, który następnie oprószyć sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem; odstawić w chłodne miejsce.
Winogrona przebrać, umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Zioła wymyć, osuszyć, posiekać i zmieszać z twarożkiem; serek przyprawić do smaku solą i pieprzem. Twarożkiem posmarować płat szynki, ułożyć plastry boczku i winogrona i zwinąć w ciasny rulon. Pieczeń owinąć bawełnianą nitką kuchenną i przełożyć do lekko natłuszczonej brytfanki.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza i wstawić brytfankę z mięsem na około 2 godziny.
Bulion zagotować z winem i brandy i polewać w trakcie pieczenia mięso.
Po upieczeniu pokroić na plastry i podawać z fasolką szparagową i grubym makaronem.