Kuchnia chińska jest bardzo specyficzna, można spróbować tu orientalnych, egzotycznych potraw. Dominujące smaki to: kwaśny, słodki, gorzki, słony, cierpki. Kompozycje potraw różnią się w zależności od regionu. Można tu wyróżnić kuchnię: szanghajską, kantońską, pekińską, syczuańską. W kuchni pekińskiej spożywa się jagnięcinę i baraninę. W tej kuchni można znaleźć wiele specjałów kuchni mongolskiej. Metoda przyrządzania wielu potraw to szybkie smażenie bez tłuszczu. Smakowite kulinaria pekińskie to również pierożki z różnym nadzieniem, wołowym, wieprzowym czy warzywami. Do tego dodaje się rozmaite sosy z dodatkiem soi, octu, chili. Kolejną odmianą kuchni chińskiej jest kuchnia katalońska, która charakteryzuje się różnorodnością składników. Zapewnia to obfitość owoców morza. W tych daniach dominuje wieprzowina, wołowina, węże, kurczaki, ślimaki. Przyrządzane są raczej łagodnie dania, dodaje się sos sojowy, imbir, wino ryżowe. Katalończycy suszą mięso, pasteryzują, konserwują żywność. Popularne są suszone krewetki.
Kuchnia chińska
Inne wpisy:
Przyprawy korzenne – nie tylko do piernika
W skład przypraw korzennych wchodzą takie, jak cynamon, imbir, czy też goździki. Tradycyjnie tego typu przyprawy stosuje się przede wszystkim w naszym kręgu kulturowym do różnego rodzaju deserów, grzańców, czy też do piernika. Nie pomyślelibyśmy nawet, by dodać tego typu przyprawy do mięsa, czy też innych tego typu rozwiązań....
Kebab Ciechanów Alif
Chodźmy na kebab już dziś
Na pewno mamy na coś ochotę. Jak to zwykle bywa. W końcu musimy zjeść jakiś obiad, ale nie wiemy, co przygotować. W takim razie powinniśmy wybrać się na kebab Ciechanów Alif. O, kebaby... Kto ich nie lubi? Przecież są tak cudowne, pożywne i przepyszne. Chyba...